Skommars-Anders i Bår  
Släktens sista Nasare och Backstugusittare

av Johnny Andersson

Boken är på 147 sidor, innehåller över 100 bilder på personer, platser och dokument, kan beställas på mailadress johnny.ason@gmail.com
Den kostar 200 kr + eventuell frakt, ca 60 kr.

Anders Erik Andersson satt vid fotegenlampan och räknade igenom veckans inkomster och utgifter, det var många gånger fattigt i stugan. Nu var det bara han själv och de två barnen Ingeborg och Gottfrid kvar i familjen. Det var inte länge sedan, den yngsta sonen gick bort och straxt där efter även hustrun Augusta Josefina. Det var många gånger fattigt, de behövde dock aldrig svälta. Det fanns alltid potatis även om det ibland saknades annan mat. Vissa år på hösten, köpte de en tunna med salt sill. På våren då sillen i tunnan började ta slut, mosade de potatisen med endast sillspadet, de behövde aldrig svälta!


På våren 1929 då Gottfrid Andersson var 26 år gammal hade han tröttnat på att gå och slita som dräng på gårdarna, samt att ta olika korta ströjobb i närheten av Bår. Samma som fadern Anders Erik hade gjort under hela sitt liv. Äldre släktingar har även utfört ett antal dagsverken per år, gratis arbete åt bönderna som betalning för mark och boende. Gottfrid bestämde sig därför, efter att han gått i målarlära en tid, att packa sin trunk och ta tåget från Rosshyttan till Stockholm. Detta blev en brytpunkt i släktens historia, lantlivet som vi haft i flera generationer verkade ta slut och vi blev Stockholmare, liksom många andra under samma tid. Fadern Anders Erik Andersson blev släktens sista ”torpare”.

Det mesta i boken handlar om människor och händelser runt min farfar Anders Erik samt c:a två generationer bak och två fram i tiden till mig. Boken tar även upp vissa äldre intressanta släktingar, bl.a. Nicolaus Erici Lindemontanus som var kyrkoherde i Möklinta i början på 1600-talet. Han med familjen ligger nu begravd vid altarringen inne i Möklinta kyrka. Hans son Johannes, stal ur kyrkokistan och blev därför avrättad. I boken beskrivs även en nära släktförgrening till en annan kyrkoherde som nu också är begravd på samma ställe, samt även till den kyrkoherde som startade häxprocessen i Orsa. Släktgrenen fortsätter bakåt till 1300-talet, 18 generationer räknat från mig.

Det var min farfar Anders Eriks gren från Möklinta som jag först började med att släktforska. Jag har tyckt att den varit mest intressant av någon anledning. När jag var liten berättade min far mycket hur det var när han var liten och detta gjorde ett stort intryck på mig. Han var en bra berättare, så att även jag som barn blev mycket intresserad, mitt intresse för gamla tider blev då större. Jag har sedan länge sparat alla uppgifter som jag har fått reda på, det har varit lösa papper, fotografier, prylar med mera. Mycket är det nu som man ångrar att man inte gjorde mera av. Det hade bland annat varit intressant att spara bandupptagningar av vad min far berättade.

Första gången som jag var i Bår och Möklinta var jag omkring sex till sju år gammal. Jag har fortfarande minne av när vi kom dit. Med alla, mycket höga lupiner som växte på grusgången framför huset, de var högre än vad jag själv var. I den gamla stugan var pappa född, hans familj hade levt här under många år och i flera generationer. Har nyligen också upptäckt att släkten förmodligen bott i stugan betydligt längre än vad jag tidigare har trott. Det har från början varit ett soldattorp för flera soldater Bårfält, nr 78 i Nässelbo Rote. Soldaten tjänstgjorde vid Väsby Kompani, af Kongliga Westmanlands Regemente.

Detta var det ”riktiga landet” på 1950-talet, med ett levande jordbruk, en stor upplevelse för en liten Stockholmsgrabb som är född på Söder. Dessa somrar blev ett mycket bestående positivt minne hos mig. Resan dit var ett äventyr, vi hade inte någon egen bil. Det blev tåg från Stockholms Central till Rosshyttan station, som säkert tog tre till fyra timmar att åka på den tiden. Där väntade en taxi som pappa hade förbeställt, den körde oss skogsvägen upp den sista dryga halvmilen, spänningen i bilen steg ......


Johnny Andersson
Våren 2014