Dalarna

Västmanland
Släktforskning
Dessa släktsidor uppdaterade 14 september 2012

Södermanland

Lappland

Släktens anor i tabell och ansedlar

Johnnys

släktgren


Farfar

303 personer

Farmor

298 personer

Morfar

76 personer

Mormor

147 personer
Släkt främst från Västmanland, södra Dalarna och Södermanland. Med prästerna Lindemontanus i Möklinta, Sudermannus, Moraeus och Angermannus samt även till släkten Svinhuvud på 1300-talet.

Jag är född 1946 på Södra BB i Stockholm, samma dag som vår nuvarande kung, han är bara två timmar äldre än vad jag är. Jag minns när jag var liten att dessa två timmar var mycket viktiga. Då önskade jag mig att vara äldre, så därför hade det varit roligare om jag varit två timmar äldre än kungen. Nu när man kommit över sextio så önskar man sig att vara yngre än vad man är, så därför är dessa två timmar … man verkar aldrig bli nöjd!
På farfars släktgren finns det anor långt bak i tiden bl.a. till prästfamiljerna Lindemontanus i Möklinta, Sudermannus, Moraeus och Angermannus samt även till släkten Svinhuvud på 1300-talet.
 

Margaretas

släktgren


Farfar

412 personer

Farmors föräldrar

Farmor
466 personer


Morfar

33 personer

Mormor

180 personer
Släkt främst från norra Norrland och förgreningar till Finland. Smedsläkten Köhler och samesläkten Pingi.

Margareta är född i Gällivare år 1944, växte sedan upp i Kiruna. Som de flesta där lämnade hon sedan Norrland och åkte till Stockholm där vi träffades.
Här kan man finna många intressanta anor bl.a. den gamla smedsläkten Köhler med anor till början av 1600-talet samt Målarelisbet som var anklagad för häxeri och blev avrättad år 1674, båda i hennes farmors gren. I mormors gren finns  samesläkten Pingi, samer är ju Sveriges ursprungsbefolkning och därför trevligt med en släktkontakt, den är dock svårforskad och jag har svårt att komma vidare, tar därför mycket tacksamt emot uppgifter om detta.
En del av de äldre anorna har jag inte själv ännu kunnat få bekräftat i böckerna, dessa kan jag inte garantera att de stämmer, samma sak gäller även de finska anorna.
 

Skicka gärna ett mail för vidare information, om du hittar fel eller har mera uppgifter, johnny@flersidigt.se
Antavlor skapade med mallar från Robert Markström

 

Familjens övriga släktmaterial

Bilder på släkten En samling äldre bilder från min släkt.
Kungar mm Kungliga släktband med Fredrik I av Danmark och Gustav I av Sverige (Gustav Vasa)
Från präster ... "Från präster och bergsmän till torpare och bönder i Möklinta". Antavla för min farfar, bakåt till Möklintapräster och släkterna Svinhuvud och Stjärna (Kopparbergsätten) Skriften är utgiven av Sveriges Släktforskarförbund år 2005
Antavla i bild En antavla med de bilder som jag har från de närmaste generationerna.


Definition på ordet släkt: "Två personer är släkt om de har en gemensam anfader eller anmoder".

Enmänning = Syskon, Tvåmänning = Kusin, Tremänning = Syssling
Fyrmänning = Brylling, Femmänning = Pyssling


Farfars dagbok från år 1907 till 1912   

Husförhörsbok med
min farfars farfar och hans familj

 

Intresset för släktforskning

Intresset för släkten har funnits med sedan jag var liten. Min far berättade då mycket hur det var när han var liten och detta gjorde säkert intryck på mig och mitt intresse för gamla tider blev större. Jag har därför sparat alla uppgifter som jag har fått reda på. Detta har varit lösa papper, fotografier, prylar mm. Mycket är det förstås, som man nu ångrar att man inte gjorde mer av. Det hade bl.a. varit intressant att sparat bandupptagningar av vad min far berättade. 
För några år sedan bestämde jag mig emellertid för att försöka att forska lite mer seriöst samt att försöka sammanställa det på ett vettigt sätt. Hösten 1998 gick jag en kurs i släktforskning och började sedan rätt intensivt med att forska aktivt i drygt ett halvår därefter har jag nu tagit det lite lugnare och mer normalt. Forskningen kan i princip fortsätta så länge som tid och lust finns. Den går att fördjupa med bouppteckningar, domstolsprotokoll, krigsarkiv m.m. Nu har jag till stor del endast forskat i kyrkoböckerna och endast i ett fall studerat tingsrättens protokoll. Jag sökte då en far i Folkärna till ett på den tiden (1847) så kallat "oäkta flickebarn". 

För att registrera alla fakta använder jag nu programmet Disgen v8.2. Jag har nu registrerat närmare 14 500 personer i programmet som på ett eller annat sätt är släkt. Detta program har jag även använt för att lägga upp alla mina släktingar här på nätet.

Något som jag speciellt lagt märke till i min släktforskning är att på min mors gren i Södermanland så har personerna flyttat betydligt mer än de från min fars gren i Västmanland. Detta har jag ingen förklaring på mer än att den troliga orsaken var att i Sörmland så arbetade många som "statare" och flyttade runt mycket, de var många gånger kvar endast något år på samma plats. När de sedan flyttade så skrevs det inte alla gånger in i kyrkboken vart de flyttade, vilket gör det betydligt svårare att följa deras liv. Några personer i mina anor har jag därför troligen tappat tråden på.
En annan sak som man lägger märke till är också att man tidigare hört att "förr i tiden blev inte folk lika gamla som nu". Detta stämmer inte riktigt utan det var många barn som dog och då mycket små. När de väl klarat de riskabla barnaåren och blev vuxna så kunde de bli nästa lika gamla som vi i dag tycker är normalt. Statistiken på medelåldern blir ju därför missvisande, jag har 26 stycken över 93 år och 4 över 100 år, den äldsta blev över 115 år och dog omkring år 1717. Detta kan man dock inte lita fullt ut på, många gånger skrevs det otydligt eller även helt fel i kyrkböckerna. Trots detta är det mycket förvånande hur noga de förde böckerna i äldre tider, det är inte ofta som man hittar uppenbara fel, för det mesta stämmer det mycket bra.

I Möklinta kom det plötsligt in en del präster i min släktgren. Då blir det med ens lättare att forska. Det går att läsa i "herdaminnen" som är böcker med redan utforskade grenar på prästernas anor. Vid kontakt med andra släktforskare över Internet kom jag sedan genom prästerna in på en gren som sedermera ledde fram till Kung Fredrik I av Danmark och Kung Erik I (Gustav Vasa). 
När jag vid ett annat tillfälle forskade på min frus anor hittade jag även där fram till dessa kungar. Det var ju roligt tyckte jag och tänkte att då borde man även kunna hitta gemensamma släktgrenar mellan oss. Mycket riktigt, det var inte alls svårt att hitta vägen mellan oss. Hon är född i Gällivare och jag i Stockholm, sedan har vi samma släkt ...? Nej det kan man inte säga. Vägen till kungarna var inte rakt bakåt utan den var lite fram och tillbaka för oss båda två men det är ändå intressant att det gick att finna släktlänkarna mellan oss båda.